ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΝΙΝΕΥΙ

Θεατρικό έργο των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη.ninevi_01

Ο σκηνοθέτης της ομώνυμης παράστασης που ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς Δημήτρης Μυλωνάς σημειώνει για το έργο: «Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της».

ninevi_02

Οι συγγραφείς προλογίζουν την έκδοση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Νουρ και ο Σαμίρ, οι δύο ήρωες του έργου, έρχονται από το Ιράκ στην Γερμανία για να αναζητήσουν καινούρια συνθήκη ζωής. Άφησαν πίσω τους ερείπια, νεκρούς, βασανισμένους και τώρα σε μια “αίθουσα εκδηλώσεων” σ’ ένα προάστιο του Μονάχου περιμένουν να συναντήσουν τους γερμανούς πολίτες και να συστηθούν, διεκδικώντας την ενσωμάτωση τους».

ninevi_03

ninevi_04

ninevi_05

ninevi_06

ninevi_07

Στο επίμετρό του, ο ιστορικός Χρήστος Χρυσανθόπουλος γράφει: «Οι προσδοκίες του ταξιδιού στη Δύση και η διάψευση της ουτοπίας θέτει σε αμφισβήτηση τόσο το παρόν όσο και το μέλλον των πρωταγωνιστών. Η αφήγηση των εμπειριών τους δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον και μας ξεβολεύει από την αναπαυτική μας θέση. Μια αίσθηση εγκλωβισμού και έντασης. Οι εικόνες της βίας, ζωντανές μπροστά στα μάτια μας, έρχονται να επικοινωνήσουν με τις όμορφες αναμνήσεις της ασφάλειας και της οικογένειας συνδιαμορφώνοντας το τραύμα των πρωταγωνιστών. Η μετανάστευση είναι επιλογή ή επιβολή μιας πραγματικότητας; Το ταξίδι για κάποιους έχει μοιραίο τέλος και δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους και όσοι φτάσουν θα φτιάξουν νέες προσδοκίες για να επιβιώσουν».

ninevi_08

…να γυρίσω πίσω και να ονειρεύομαι μια άλλη Δύση… στην πατρίδα ζούσα…

ninevi_09

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-41-2, Σελίδες: 48

ninevi_10