ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Το τελευταίο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Χένρικ Ίψεν σε μετάφραση της Έρις Κύργια.ibsen_01

Γραμμένο το 1899, το Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί αποτελεί το κύκνειο άσμα του Χένρικ Ίψεν, ένα θεατρικό έργο που σηματοδοτεί το τέλος: το τέλος μιας ζωής, μιας ολόκληρης συγγραφικής διαδρομής, μιας σειράς δραμάτων με σημείο αφετηρίας το Κουκλόσπιτο, αλλά και της θεατρικής φόρμας του αστικού δράματος. Και ο υπότιτλός του, «δραματικός επίλογος», παρόλο που επιλέχθηκε από τον Νορβηγό συγγραφέα για να υποδηλώσει τη λήξη που προαναγγέλλει μια νέα αρχή, έμελλε να αποδειχθεί προφητικός.

ibsen_03

ibsen_04

ibsen_05

Σε ένα κείμενο όπου το ρεαλιστικό συμπλέκεται με το μεταφυσικό, ο Ίψεν επιχειρεί μια αναθεώρηση της ζωής του καλλιτέχνη, θέτοντας στο επίκεντρο την καλλιτεχνική δημιουργία, τα αντικρουόμενα αιτήματα της εκπλήρωσης της καλλιτεχνικής «αποστολής» και της προσωπικής ζωής, τις θυσίες αλλά και τις ηθικές συνέπειες μιας ζωής ολοκληρωτικά αφιερωμένης στην τέχνη.

ibsen_06

ibsen_07

ibsen_08

ibsen_09

ibsen_10

ibsen_11

Η μετάφραση της Έρις Κύργια έγινε για την παράσταση Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν» (Υπόγειο) στην Αθήνα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, υπάρχει επίμετρο της Ολυμπίας Γλυκιώτη και του Δημήτρη Καραντζά.

ibsen_12

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-21-4, Σελίδες: 112

ibsen_13