ΣΚΑΣΕ / Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ

Πρωτότυπο θεατρικό έργο της Χριστίνας Σαμπανίκου.Pantofla_01

«Όλοι μας κάποια στιγμή κάτι χάνουμε. Το κέφι μας, το γέλιο μας, την αυτοπεποίθησή μας, τον έρωτά μας, τα κλειδιά μας, τα μαλλιά μας. Χάνουμε συναισθήματα, ανθρώπους, πράγματα. Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι γύρω μας έχουν χάσει τη δουλειά τους, το σπίτι τους, την ελπίδα τους, την προοπτική για το μέλλον. Ο Μανώλης Καρέλης είναι ένας από αυτούς, ένας από εμάς και εμείς είμαστε εκείνος. Κάποια στιγμή γύρω στα 40 συνειδητοποίησε πως μάλλον το πιο κοντινό στο γύρο του κόσμου που ήθελε να κάνει, όταν ήταν μικρός, θα είναι τελικά ένα φωτιστικό με την υδρόγειο που έχει. Πως κάτι πήγε λάθος και έχασε το πολυτιμότερο, τον εαυτό του και την όρεξη του για ζωή. Προσπαθώντας να επαναπροσδιοριστεί, επιδίδεται σε έναν σουρεαλιστικό εσωτερικό διάλογο με τη δεύτερη σκέψη του, αυτή που όλοι έχουμε και άλλοτε μας παρακινεί δημιουργικά και μας ενθαρρύνει, άλλοτε μας απογοητεύει». Η Χριστίνα Σαμπανίκου περιγράφει συνοπτικά το θεατρικό της έργο «Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» το οποίο κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική το 2015.

Pantofla_03

Pantofla_04

Pantofla_05

Pantofla_06

Pantofla_07

Pantofla_08

Pantofla_09

Την έκδοση προλογίζει ο Δημήτρης Κομνηνός, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Το έργο της Χριστίνας Σαμπανίκου “Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη” είναι τόσο βαθιά πολιτικό που δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να σκάσεις στα γέλια. Όχι μόνο επειδή είναι πράγματι αστείο. Αλλά κυρίως επειδή είναι ευθύβολα ανησυχητικό. Βαθιά μάταιο. Περιγράφει τη ζωή μετά από το σημείο της καύσης της. Είναι ανεπιτήδευτα φιλοσοφικό. Διαβάζει, αναλύει και χλευάζει το «κενό», όπως μας το δίδαξαν οι μεγάλοι υπαρξιστές του μεσοπολέμου. Πραγματεύεται, χωρίς καμιά φιλολογική διάθεση, τη ζωή λίγο μετά το σημείο της σύγκρουσης: Το τυχαίο της ύπαρξης ως προηγούμενο της ουσίας της».

Pantofla_10

Και τη μνήμη φοβάμαι πολύ, τη νοσταλγία γιατί η νοσταλγία σημαίνει ήττα, σημαίνει πως το Πριν ήταν καλύτερο από το Τώρα.

Pantofla_02

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-06-1, Σελίδες: 48

Pantofla_12